Hronologija-reprezentativna

95. Univerzijada Fukuoka
Univerzijada je prvo njegovo takmičenje posle dugogodišnje izolacije Jugoslavije.Tada je prvi put dobio kapicu sa brojem 9. I od tada e nije odvajao u reprezentaciji od tog broja. Tada su shvatili da je ta ogromna pauza u izolaciji mnogo unazadila naš sport i da su dosta problema imali oko sustizanja novih trendova. I pored toga osvojena je zlatna medalja.

96. EP za omladince-Istanbul
Posle gotovo mesec dana priprema sa A timom za olimpijske igre u Atlanti,Ćira se povredio. Povreda leđa ga je mesec dana sklonila od bazena, ali postepeno počinje da trenira sa selektorom omladinske selekcije Dejanom Jovovićem. Ova generacija je bez straha i respskta osvojila zlatnu medalju. U polufinalnom meču savladana je Hrvatska 5-3 a u finalu Mađarska 13-3. Tako da mu je Istanbul ostao u jako lepom sećanju.

97. Mediteranske igre-Bari
Možda je ovo njegovo najduže leto koje je proveo sa reprezentacijom spremajući se za takmičenje. U Bari su otišli na generalnu probu pred EP. Pored izuzetno jakih Italijana,Španaca i Grka koje je Jugoslavija savladala, Jugoslavija je igrala finalni meč sa Hrvatskom i u produžecima slavila .

97.EP Sevilja
Malo ko je verovao u ovaj sastav posle smene generacija. Nikola Stamenić je naštimovao ovaj tim do perfekcije. U izuzetno teškoj grupi sa Italijom,Rusijom,Grčkom ovaj mladi tim prolazi u četvrtfinale. Tamo ih je dočekao domaćin Španija koje pobeđuju na produžetke uprkos velikoj pomoći arbitara domaćinu.Polufinale se igralo sa starim znancima sa mediteranskih igara Hrvatima koje dobijaju i odlaze u finale gde ih čeka velesila Mađarska.Ovaj finalni obeležile su jako dobre odbrane obe ekipe, Mađarska pobeđuje sa 3-2.

98. SP Pert
Opravdati dobar rezultat od prošle godine bilo je veliko opterećenje za sve iz tima. Na ovom takmičenju nisu blistali kao što se očekivalo te ih drugo mesto u grupi baca na Španiju u polufinalu koja ih dobija 5-3. Bronza je osvojena protiv ekipe domaćina Australije.

2000. OI Sidnej
Sa povratkom starijih igrača u tim dobili su više sigurnosti i samopouzdanja  njihovim iskustvom. Prvo takmičenje ove vrste doživeo je kao da se nalazi u velikom zoološkom vrtu,sportisti raznih boja,građa i veličina koji su svi do jednog došli zbog jednog cilja. Biti Olimpijski šampion. Jako zanimljive i neizvesne utakmice u grupi. U poslednjem kolu su savladani Mađari. Četvrtfinale sa Australijom je preskočeno a onda ponovo stari znanci Mađari u polufinalu. Kako to obično biva na velikim takmičenjima teško je dobiti vrhunsku ekipu dva puta. Za bronzu je savladan svetski šampion Španija.

2001.EP Budimpešta
Svesni svog kvaliteta ovaj tim na ovom takmičenju nije izgubio nijedan meč.Najveći problem su imali u kako se kaže najtežem meču svakog takmičenja četvrtfinalu sa upornim Slovacima.Polufinale sa Hrvatskom rutinski preskočeno a onda na opšte iznenađenje u finalu sa vrlo motivisanim Italijanima koji su potopili domaćine.Naravno zlato.

2001.SP- Fukoka
Mala pauza između dva velika takmičenja je uzela danak svim reprezentacijama.Prava forma nije postojala , igralo se srcem.U finalu nesrećan poraz od Španaca 4-2 uz pregrt pogođenih stativa i prečki.

2003. EP-Kranj
Celo prvenstvo je ostalo u senci finala, ne zbog kvaliteta već zbog neprijateljske atmosfere koju su stvorili Hrvatski navijači koji su činili veliku većinu plivališta.Do finala su stigli besprekorno a u finalu prikazali najlošiju partiju . Zahvaljujući velikom srcu i greškama protivnika uz puno sreće osvojeno je još jedno zlato.I jedan poseban kuriozitet : Zbog bezbednosti medalje su primili  u hotelu Brdo kod Kranja.

2004. OI-Atina
Zlato je bilo tako blizu a tako daleko.Poraz u finalu od Mađara.

2006. FINA Kup-Budimpešta
Poslednje takmičenje SCG. Iako je falilo par perjanica sa ovim timom je pokazana apsolutna dominacija u svetskom vaterpolu i ostaće žal zbog raspada ekipe kojoj niko nije mogao da parira.U finalu savladani Mađari na produžetke uprkos brojnim isključenjima i grubim povredama pravila igre.

2006.EP-Beograd

Pred sam početak takmičenja prestala je da postoji SCG,igrači iz Crne Gore više nisu u timu. Prošetali su se kroz grupu A uz gol razliku +44.U polufinale pomalo neočekivano prolaze Rumuni koji su izbacili Italiju i bivaju demolirani 13-6. Prvi put finale kao Srbija i naravno protiv večitog rivala Mađara.Dramatična utakmica pred punim Tašmajdanom sa bezbroj isključenja.U poslednjoj četvrtini ostaje samo Ćira od iskusnijih igrača,ali fantastična odbrana donosi prvo zlato uopšte za samostalnu Srbiju. 

2008. EP-Malaga
Iako je olimpijska godina ušli su takmičenje bez kalkulisanja sa željom da osvoje sve .U polufinalu savladani Mađari,a u finalu ih je čekala ekipa dojučerašnjih saigrača iz Crne Gore.Jedan od najvećih skandala u modernom sportu,suđenje čoveka za specijalne zadatke Tulge otelo im je zlato.

2008. OI-Peking
Nije ni pretpostavljao da će to biti poslednja šansa da se popne na Olimp.Loša atmosfera oko ekipe dovela je do neočekivanog poraza od Amerike u polufinalu.U borbi za treće mesto u mnogo težem meču protiv Crne Gore osvojena bronza.Nije ni sanjao da mu je ovo oproštajni meč od najdraže kapice.Ubrzo se povukao iz reprezentacije.

Book content

Ćira